Последни новини

Честито, роби! Депутатската заплата стигна 10 хиляди лева

Честито, роби! Депутатската заплата стигна 10 хиляди лева
Догодина депутатските заплати ще достигнат 10 хиляди лева.

Това показват предварителните изчисления.

Основното възнаграждение на депутатите се формира на база на средната заплата в обществения сектор. Към септември 2018 г. тя е 1200 лв. Парламентаристите ще получават тройно на това т.е. 3600 лв.

Председателят на Народното събрание ще получава 155% от основната депутатска заплата, а заместниците му – по 145% .

Не трябва обаче да се забравя, че към месечното си възнаграждение народните избраници ще получават по 15% за участие във всяка комисия, по 1% от основната заплата за всяка година стаж и прословутите „безотчетни” две трети от основното възнаграждение, които могат да се използват за административни разходи и сътрудници (това са 2500 лв.).

Ангел Джамбазки
3 ВМРО

Така депутатите ще се разписват срещу минимум 9800-10 000лв. всеки месец.

До края на годината обаче заплащането в обществения сектор ще бъде индексирано поне с 10 процента, което ще повлияе и върху парите на народните избраници.

Така техните заплати може да достигнат 8 хиляди лева.

Те обаче получават много допълнителни облаги под формата на командировки, пари за срещи с избиратели, както и ползване на евтини карти за почивки в държавни курорти.

За сметка на това депутатите ползват най-дългите ваканции и почивки, а много често и отсъстват от пленарна зала.


Loading...

източник: periscop.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.