Последни новини

Президентът Радев с важен коментар за отношенията между България и Русия

Президентът Радев с важен коментар за отношенията между България и Русия
Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива – независимо от санкциите и контрасанкциите, както го развиват нашите западни партньори.

Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена“. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Повод за интервюто е предстоящото работно посещение на държавния глава в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той посочва, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 година са възстановили диалога между България и Русия на най-високо равнище, след десетилетно прекъсване.

Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване“, призова Румен Радев. Той отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв кратък срок внася нова динамика в двустранните отношения.

Страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване

Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен“, отбеляза Румен Радев.

Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ, както и на газ от други източници през наша територия“. Това заяви нашият президент в отговор на въпрос – какво е перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод “Турски поток” през България.

По думите на президента страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа.

Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Поради това логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, е позицията на държавния глава.

АЕЦ “Белене” – неизбежен проект

Президентът Радев смята, че проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” е неизбежен. В него вече са вложени 3 милиарда лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се българска индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация обаче са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.


Loading...

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ беше обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 година да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене“ “, посочи Румен Радев. / bulpress.ru

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.