Breaking News

Президентът Радев с важен коментар за отношенията между България и Русия

Президентът Радев с важен коментар за отношенията между България и Русия
Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива – независимо от санкциите и контрасанкциите, както го развиват нашите западни партньори.

Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена“. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Повод за интервюто е предстоящото работно посещение на държавния глава в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той посочва, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 година са възстановили диалога между България и Русия на най-високо равнище, след десетилетно прекъсване.

Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване“, призова Румен Радев. Той отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв кратък срок внася нова динамика в двустранните отношения.

Страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване

Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен“, отбеляза Румен Радев.

Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ, както и на газ от други източници през наша територия“. Това заяви нашият президент в отговор на въпрос – какво е перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод “Турски поток” през България.

По думите на президента страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа.

Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Поради това логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, е позицията на държавния глава.

АЕЦ “Белене” – неизбежен проект

Президентът Радев смята, че проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” е неизбежен. В него вече са вложени 3 милиарда лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се българска индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация обаче са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.


Loading...

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ беше обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 година да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене“ “, посочи Румен Радев. / bulpress.ru

The site is not responsible for the written comments!


We do not have the resources to verify the information that reaches the editorial board and do not guarantee its authenticity, which is why, at the end of each article, its source is indicated unless it is copyrighted. This article may not be true, and any resemblance to real people and events may be accidental.