Последни новини

ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ СЛЕД СРЕЩАТА С ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА ПОВЪРХНОСТЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР

ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ СЛЕД СРЕЩАТА С ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА ПОВЪРХНОСТЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР
Дипломатическо напрежение между София и Белград не стихва.

България извика посланика на Сърбия у нас заради острото изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов.

В интервю за сръбската телевизия Ивица Дачич остро нападна българския премиер заради изказване по време на брифинга след срещата на Берлинския процес.

Там Борисов отговори на журналистически въпрос как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за дипломат номер 1 на Евросъюза, след като неговата страна не признава Косово.

Ето какво сподели за медии негово превъзходителство посланика на Сърбия в България г-н Владимир Чургус:

“ Винаги съм смятал, че дипломацията трябва да се води от хора, които дълбоко проникват в проблемите не само на един регион, а като цяло в света. Днес видях една повърхностна министърка, която се опитваше да ме убеди да призная думите на лидера на партията и в България и едва ли не да заплюя Сърбия в лицето.

Не разбирам защо толкова се притесняват в България от това, че нашият външен министър е реагирал остро на думите на премиера ви, но поне днес след срещата разбрах, защо на България нищо във външната и политика не и се получава и защо всеки икономически проект за България се проваля с гръм и трясък, който отеква навсякъде в Европа.

Вие нямате дипломати, поне в това правителство и в тази среща видях, че външният министър на България дори не познава протокола, та тя не знае как да си посрещне гостите, поканени от нея. Съжалявам, но аз съм дипломат от кариерата и години наред съм се срещал с много политици по света, но не мога да кажа за тази жена, че е политик, тя е като една поставена на този пост от някого и се опитва да ни убеждава, че премиерът ви бил прав.


Loading...

Но не можа да ни посочи нито един факт, който да доказва правотата му, а накрая просто търпението ми се изчерпа, когато се опита да намеси и Русия в този мини скандал между нашите държави и да обвини тях, че те били причината г-н Дачич да се изкаже по този начин, защото те искали да се признае Крим за руски. В този момент нашата среща приключи, не искам да коментирам повече падението на външният министър на България, но се радвам, че в Сърбия нямаме такива министри.“ / blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.