Breaking News

Майката на починалата 6-г. Мими: В България няма човещина. Ако има човеци, ще има и работещи институции

Майката на починалата 6-г. Мими: В България няма човещина. Ако има човеци, ще има и работещи институции

В България не липсват пари, а липсва организация на парите и човещина, обяви председателят на сдружение „Синдром на Даун” Тони Маринова

Поредното доказателство за административните абсурди в България е, че смъртта на 6-годишната Мария със синдрома на даун, която почина от левкимия, нейната майка получи ново писмо от Здравната каса. В него от институцията я приканиха да плати разходите по лечението на детето си, които са в размер на няколко хиляди.

От Касата увериха, че проблемът вече е решен, а здравният министър определи случващото се като „много несправедливо“.

„Държи ме от раждането на моето дете, а сега още повече борбата да се облекчи животът на хората с даун в България. Също да се намери решение на проблема с лекарствата за болните деца”, каза в предаването „Тази събота” по бТВ Надя Мирчева, майката на починалата Мими.

За Мими заговори цяла България. Може би това ще помогне да се подредят тези административни абсурди. Искаме най-малкото, когато се роди едно дете с проблем със синдром на даун или друго увреждане, то да бъде прието достойно. Лекарите да не произнасят присъди от сорта: „От това човек няма да стане, остави го, не си усложнявай живота”, коментира Тони Маринова, председател на сдружение „Синдром на даун” .

Надя призна, че е чувала тези думи. От отдел „Закрила на детето” е чувала, че средата вкъщи не е подходяща и детето е в риск от изоставяне, защото има мухъл в банята.

Тони Маринова даде пример и с друг абсурд – майките на деца с даун години наред не могат години наред да станат лични асистенти на децата си.

„Много обичаме да казваме, че няма пари. Не, няма организация на тези пари, няма човещина. В България проблемът не са парите, а човещината. Ако има човеци, ще има и работещи институции”, заяви Маринова.

По думите ѝ „грандиозно безумие” през последните години и особено през последните месеци е как родителите на деца с даун получават ТЕЛК. Някои от тях били принуждавани да лежат в психиатрии. Представяте ли си какво унижение е там, попита председателят на сдружение „Синдром на даун”.

Други родители пък били принуждавани да правят повторни скъпи генетични изследвания, за да е сигурно, че детето им има синдром на даун.

140 хил. лв. от дарителската сметка за лечението на 6-годишната Мими в чужбина, което не се реализира, майка ѝ ще дари за изграждане на хубав център за децата с даун, какъвто държавата така и не изгради.


Loading...

Министърът на здравепозването Кирил Ананиев обеща, че другата седмица ще приеме родителите на среща. Родителите обаче планират да излязат на протест на 11 юли. / Petel.bg

The site is not responsible for the written comments!


We do not have the resources to verify the information that reaches the editorial board and do not guarantee its authenticity, which is why, at the end of each article, its source is indicated unless it is copyrighted. This article may not be true, and any resemblance to real people and events may be accidental.