Последни новини

Иван Нейков: Очаква ни висока инфлация през тази година

Иван Нейков: Очаква ни висока инфлация през тази година
Какво да очакваме през 2019 г. във финансов план и ще повишим ли доходите си.

Това коментираха в сутрешния блок на БНТ бившият социален министър Иван Нейков и икономистът проф. Христина Вучева.

„Ако искаме по-високи доходи, това означава, че трябва да търсим сериозни инвестиции. Има обаче сериозни аргументи, че икономическият ръст започва да се стабилизира“, обясни Иван Нейков.

Той подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата. Те престават да бъдат вид пенсия, и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ.

Според експерта, през 2019 г. инфлацията у нас ще нараства.

„2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията, отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите“, каза Нейков.

По думите на проф. Христина Вучева, очакванията са по-сериозни промени в доходите да има от 1 юли, когато ще се променят пенсиите и някои плащания.

„Това, което засяга по-голям кръг хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието“, заяви Вучева.


Loading...

Източник: Епицентър.бг

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.