Breaking News

Елена Йончева: У нас се случва един ГЕРБерски капитализъм

Елена Йончева: У нас се случва един ГЕРБерски капитализъм

Водачите на листите на ГЕРБ и на „БСП за България“ Мария Габриел и Елена Йончева кръстосаха саби ожесточено още в началото на предизборния си дебат по Нова телевизия.

Те влязоха в спор, отговаряйки още на първия въпрос – за атаките към премиери и президента, че участват в предизборната кампания.

Йончева показа разпечатка от сайта на ГЕРБ, където пише, че премиерът е шеф на предизборния щаб на коалицията, което е в нарушение на Закона за администрацията. Затова социалистите искат да излезе в отпуск по време на кампанията: „Бойко Борисов е председател на предизборен щаб на ГЕРБ. Това е нарушение. Но от ГЕРБ винаги постъпват така, когато погазят закона – атакуват опонентите си, за да замажат нарушението. Организираната престъпност се е сляла с държавата и президентът трябва да бъде коректив.“

Габриел репликира, че премиерът не е шеф на предизборния щам и от своя страна атакува президента Радев, че има политически пристрастия към БСП.

„Моята битка в последните две години е с несправедливостта и бедността в България. Ние сме член на ЕС от 12 години и за съжаление ни най-малко не сме се доближили до нивото на живот на другите държави членки на ЕС. Корупцията е основния проблем. Тук се наляха милиарди, а българските граждани продължават в живеят в бедност. Това сочи доклад на ЕК. Там ясно е написано, че над 40% от българите живеят на прага на бедността и сигналите за корупция са срещу висшите политици в България“, разкри Йончева.

Габриел опонира, че „в това няма капка истина“, не сме били най-бедните в Европа, а от БСП четяли доклада на ЕК като дяволът евангелието“. Според нея страната процъфтявала и царяло върховенство на закона. По думите й рейтингът на България непрестанно се повишава и инвестиционният климат се определя като много добър.

„В момента в България се случва един герберски капитализъм. Аз се надявам в следващия европарламент да има една силна група от леви партии и следващият председател на ЕК да бъде от тах. Големият проблем на Европа е, че в момента тя няма обща външна политика и обща отбранителна сила. Ние трябва да разберем каква Европа искаме. Моят филм показа ясно как за оградата по българо-турската граница са отпуснати милиони, а тя се прескача със стълба. Има камери за наблюдение, но те не работят. Факт е, че през България има мигрантски поток“, обяви Йончева.

Според Габриел обаче у нас има нулева миграция, а всички европейски партньори признавали, че българската граница се охранявала най-добре.

„България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема – той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България, трябва да си член на шайката на ГЕРБ“, заяви Йончева.

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите веднага контрира, че ГЕРБ успели да „обърнат тренда“ и у нас се върнали повече българи, отколкото я напуснали. Това по прости изчисления показва, че това трябва да са над 4 милиона нашенци. Тя заяви, че най-много избягали от стараната имало па време на управлението на БСП.

„България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема. Той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България трябва да си член на шайката на ГЕРБ“, продължи Йончева. „Готова съм да работя по всички теми. Но за мен най-големите проблеми са справедливоста, корупцията и демографската криза. В България се крадат над 60% от публичните средства. Това е нещо, което трябва да прекратим“, категорична беше Йончева.

Според Габриел всички твърдения на Йончева били фалшиви новини, срещу които тя щяла да се бори, а българските журналисти доказали, че в България медиите са свободни.

„Ако стана евродепутат, бих искала да работя във финансовата комисия в ЕП. Целта ми ще бъде да проверя и да следя как се харчат парите от еврофондовете. Това е основният проблем. В г-жа Габриел харесвам много това брюкселско говорене, което не разбирам много, но звучи добре“, каза Йончева.


Loading...

„За мен говореното на г-жа Йончева е на ниво за избори за национален парламент и лидер на БСП, а не за евроизбори“, заяде се накрая Габриел. / bultimes.bg

The site is not responsible for the written comments!


We do not have the resources to verify the information that reaches the editorial board and do not guarantee its authenticity, which is why, at the end of each article, its source is indicated unless it is copyrighted. This article may not be true, and any resemblance to real people and events may be accidental.