Breaking News

Борисов, пак лъжеш: Къде потънаха отпуснатите 50 млн. лева за здравеопазване?

Борисов, пак лъжеш: Къде потънаха отпуснатите 50 млн. лева за здравеопазване?
Медицинските сестри: Къде потънаха отпуснатите 50 млн. лева?

Медицински сестри от цялата страна се стекоха пред Министерския съвет, за да изразят за пореден път недоволството си от ниските възнаграждения, които получават, както и от несъвършенствата на системата на здравеопазването у нас. Те са подкрепени от акушери, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи, пише informiran.net

Под звуците на сирени те заявиха твърдо, че повече няма да мълчат и ще настояват за промяна на системата и достойно заплащане.

Под заплахата от масови протести в началото на април Министерският съвет отпусна 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Протестиращите обаче са категорични, че нито лев не е достигнал до тях, а проблемът е в неясния начин, по който се разпределят средствата.

„Разпределянето на средствата не знам по какъв начин се осъществява. Ние нямаме представа как се случват нещата. Как се разпределят тези средства? Къде точно отиват? Къде потъват? Нямаме никаква представа за това”, категорична бе Анелия Цанкова.

Затова медицинските специалисти отново настояват за вече познатите неща – еднакви стартови възнаграждения за всички медицински сестри, равни на две минимални работни заплати. Протестиращите настояват и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики и още:

„Недоволни сме от системата на здравеопазването преди всичко – от заплатите, от начина на организация в системата – за клиничните пътеки, за детското и майчиното здравеопазване преди всичко. Проблемите са безкрайно много”, каза Катя Маринова, която е специалист по медицински грижи от Ловеч.

Ако исканията на медицинските сестри не бъдат изпълнени, те се заканиха ще протестират докрай.

„Вероятно ще продължим до победния край.”

В протеста в столицата участват медицински работници от Хасково, Сливен, Враца, Бургас, Търговище, Велико Търново, Пазарджик.


Loading...

При тях дойде и омбудсманът Мая Манолова, а според недоволните нейната институция е единствената, която е загрижена за работещите в здравеопазването у нас. Омбудсманът от своя страна отговори, че ще подкрепя исканията на протестиращите, докато те не бъдат изпълнени. / edinnabulgaria.com

The site is not responsible for the written comments!


We do not have the resources to verify the information that reaches the editorial board and do not guarantee its authenticity, which is why, at the end of each article, its source is indicated unless it is copyrighted. This article may not be true, and any resemblance to real people and events may be accidental.