Последни новини

Борисов възмутен: Президентът ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война!

Борисов възмутен: Президентът ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война!
Не желая по никакъв начин да се конфронтирам с която и да е институция – нито с парламента, нито с президентството.

Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

На въпрос дали печели от война с президента, Борисов отговори, че никога не е търсил конфронтация с Румен Радев.

„Дайте ми пример, в който аз съм влязъл в противоречие с президента Радев – един пример“, заяви той. Запитан защо не е имало представител на ГЕРБ на дискусията за прозрачност на изборите в президентството, премиерът отбеляза, че по същото време е имало и други събития, на които е трябвало да присъстват.

„Първо, аз съм в Брюксел. Второ, когато се прави такава среща, ако искаш да отидат, проверяваш. В същото време беше тържеството и награждаването на „Полицай на годината“, даде пример Борисов. „Навсякъде, където са поискали хора, съм изпратил, колкото поискат и който поискат“, допълни той.

„Благодаря му, че пусна съгласувателната процедура за новия главен секретар, за да може професионалното ръководство на МВР да има началник“, заяви премиерът.

„Имам си достатъчно работа, правителството има достатъчно ангажименти, а ролята на президента е определена от Конституцията. Вярно е, че той си харесва много БСП, вярно е, че ги подкрепя непрекъснато, но пак това е негово право. Не стига, че той ни шамари постоянно, а накрая излиза, че ние водим война. Несериозно е това и не е вярно“, коментира ядосано Борисов.

„Аз бих искал да коментира как, когато неговата партия прие закон в парламента, в който да отмени всички престъпления, които са правили“, отбеляза премиерът.

„На базата на неговите критики за военната техника, над 200 милиона лева се дадоха за ремонт на самолети, вертолети, казарми, наземна апаратура“, даде пример премиерът. „И сега се надявам до края на годината да се избере и боен самолет от комисиите“, допълни той.

„Всяка критика, която е градивна, аз я приемам, работя по нея заедно с правителството си и няма нищо лошо. Но да не кажеш една дума за БСП и да хвърляш всичко върху ГЕРБ, разбира се, че не съм съгласен“, каза още той.

„Също много неща мога да разказвам, с които не съм съгласен“, допълни премиерът, като отбеляза, че ако не са били платени 6 млрд. лева за американските централи, реакторите за „Белене“ и КТБ, това е щяло да бъде усетено в доходите на хората.

Премиерът каза още, че не желае „Турски поток“ да последва съдбата на „Южен поток“.

„Около 3 млрд. лв. струва посторяването на новата тръба, сиреч ние трябва да предвидим бюджет. Първи вариант, финансираме го със собствени средства. Приемаме, че заравяме 3 милиарда под земята, ако обаче санкциите станат такива срещу Русия, можем да останат заровени под земята, опасява се Борисов. Не искам никакви рискове да има за България. Вие видяхте, колегата Ципрас отиде в Москва да се моли да мине оттам. И сега трябва, понеже сме първи, да намерим техническото решение“, каза премиерът по повод огласената по-рано новина от енергийната министърка, че пускаме обществена поръчка и тест за третата фаза, но под условие.

„Ето темата, за която съм готов да чуя всяко мнение. Окей, приемаме, че тръбата вече е дошла. Как ще я транзитираме? Защото думата транзит е забранена. Сиреч, трябва газовият хъб да затвори търговията. Има и много други деликатни моменти“, коментира още по темата за газа премиерът.

Попитан дали е готов да хвърли за трети път оставка, Борисов отвърна, че ще ни излязат 50 млн. лв. и даде да се разбере, че на този етап такива планове за предсрочни избори няма.

„В политически смисъл нямам страх, падал съм, правили са ми констинбродски афери, нямам страх, истинският ми страх е от мигрантската вълна“, призна министър-председателят. Борисов призна и другия си голям страх – да не пламне война от конфликта в Черно море.

„И другото, което ме е действително много страх, е руската страна да освободи като жест моряците, задържани в морето, страхът ми е от война. Тази конфронтация да не избие в тази територия, Черно море, и нагоре към Украйна, защото така ще бъдем засегнати, че няма да имаме шанс. И затова искам тези инфраструктурни проекти да минат през България, защото там, където има газопроводи, война няма“, обобщи Борисов.

Аз съм винаги за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, които се пораждат в ЕС, коментира още премиерът.

По думите му темата „Миграция“ е тежката разделителна линия за европейските лидери в момента.

„Именно преразпределението на мигранти, релокацията, вторичното движение. Съответно държавите на първа линия настояваме стриктно да се спазват правилата. Не случайно България е единствената, която се дава за пример. Защото България, освен съоръженията, които направи, инвестира и в техника, и в кораби. Благодарих на Европейския съюз за парите, които ни отпуснаха за нова техника“, отбеляза Борисов.

„В това отношение мисля, че сме пример“, допълни той, като уточни, че е помолил председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да направи справка за следващия Съвет, показваща по колко трафиканти е задържала и осъдила всяка една от държавите.

„Ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справим с миграционния поток и, че споразумението с Турция работи“, заяви премиерът.

По отношение на приемането на страната ни в Шенгенското пространство той коментира:

„Темата „Шенген“ се обсъждаше и сега. Шенген вече не съществува във вида, в който го познавахме, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол. Март месец на Съвет най-вероятно ще се гледа тази точка за Шенген по въздух. ЕП и ЕК са категорични. Защо само въздух и вода – защото винаги съм казвал, че много от държавите ги е страх, че при друго правителство или може да не се справяме така добре и да нямаме толкова добра външна политика“, допълни още Борисов.

На 100% владея положението в ГЕРБ, нямам такова желание за улицата – това е демокрацията, каза още Борисов.

Премиерът възрази на въпрос на водещия, че преди 10 години е бил избран с протестен вот. Той припомни поста му на главен секретар, на кмет на София и хората са знаели какво върши.

„Не мога да се съглася, че протестен вот ме е избрал. Точно обратното – много ясно беше за хората за кого гласуват”, обясни той.

„Протестира се, в цяла Европа, в цял свят. Протестът е демократична форма, за да изразиш несъгласие, мнение или желание. Колкото и в началото да ме опонираха и да казват, че се съгласявам с всички протестиращи – на базата на диалога изпълнихме всички искания, те бяха справедливи и след това нещата се успокояваха. Така разбирам протеста – ако нещо не сме видели, не ни е било приоритет, а хората настояват да се случи няма нищо лошо да се преразгледа и да се помогне”, коментира той.

„Думата „владея” не отговаря на моите разбирания за политика. Нито имаме желание да владеем улицата, това е демокрацията. Нито партньорите си и нямам претенция върху която и да е от трите партии. Демокрацията е форма, в която разумният компромис след избори дава коалиционно управление. На 100% владея положението в ГЕРБ”, каза още премиерът.

Който и да стане председател на ЕК за нас ще е добре – Вебер и Тимерманс са приятели на България, коментира още премиерът.

Относно механизма за сътрудничество и проверка, Борисов припомни, че ЕК е махнала три от шестте точки в мониторинговия доклад.

„Призна се, че в България няма организирана престъпност, че реформата в съдебната система върви и най-вече харесаха закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. Целта на всяко престъпление или корупция е да се придобие незаконно имущество и когато съществува елемента на конфискации се ограничават апетитите да се прави”, заяви той.

„На Франс Тимерманс му обясних, че в едната посока върви наказателното производство, а в другата – конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин”, допълни премиерът.

Борисов добави, че е разказал на Тимерманс за операциите за стотиците килограми кокаин, за огромното количество задържано оръжие, арестите в ДАБЧ.

„Много приятелски и изпълнен с доверие разговор. Като водещ кандидат за председател на ЕК на социалистите, имаме двама много силни конкуренти с Манфред Вебер, можем да сме покойни дали Тимеманс, или Вебер ще станат председатели на ЕК. И двамата са много добри приятели на България”, заяви Борисов.

На въпрос дали ЕК аплодира да има конфискация без присъда, Борисов заяви: „Казах – в едната посока върви конфискацията, а в другата наказателното постановление. Това са две паралелни неща, които вървят едновременно”.

„Убеден съм, че в ТЕЛК-овете има нарушения. Възложили сме най-внимателно да се изследва защо в Силистра има близо 30% хора с инвалидни пенсии, а във Бургас са 6%. Защо във Враца и Монтана са 27-28%, а в други са 6-7%. Ще ги изследваме и ще проверим как са давани“, коментира той.

„Без да тръгваме рязко в тази посока, защото хиляди хора имат нужда от тази подкрепа. Има и други, които злоупотребяват. Трябва да направим така, че хората да са убедени, че когато от данъците им отиват пари за тези ТЕЛК-ове, са на правилните места за болни и нуждаещи се хора“, заяви Борисов.

„Месеци наред министър Кирил Ананиев говори за здравната реформа с лекари, съсловни организации, санитари, медицински сестри, с целия бранш“, посочи премиерът и допълни, че само с консенсус ще се отиде напред в здравната реформа.

„Научихме, че трябва много внимателно да се обяснява и едва тогава да се тръгва към взимане на каквото и да било управленско решение“, обяви министър-председателят.

„Не виждам алтернатива, през май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и е силен“, каза още Борисов. На въпрос готова ли е страната ни да взима трудни решения, след като премиерът е заявявал, че светът в момента е зле, Борисов коментира: „Много е лесно да оставиш само на една коалиция, ако щете, взимането на трудните решения. Има решения, които касаят за десетилетия”.

Относно темата за предсрочни парламентарни избори за следващата година, Борисов поясни: „50 млн. струват едни избори. По-добре да ги похарчим за нещо друго. Виждате, че досега около половин милиард сме дали за коледни и великденски бонуси, включително и за тази Коледа. След няколко месеца ще дойде Великден”.

„През май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и колко е силен. Не виждам алтернатива. БСП много говори за алтернатива, но ако им се постави въпросът: „А с кой ще управлявате, след като „Обединените патриоти” са толкова лоши, каква ще е формата на управление, покажете си едно правителство в сянка да видим кои ще са министрите?“ – ще ни улеснят много във взимането на решение, а и избирателите”, добави той.

„Сега е хубаво, когато се говори за излишъци, за много пари във фискалния резерв, апетитите им стават големи. Да не забравяме, че само в рамките на две години те отиват на дефицит, похарчват парите и приключват”, каза още премиерът.

„Излишъкът значи, че сме работили по-добре или много по-добре от тези, които бяха на дефицит. Когато БСП поеха управлението с премиер Орешарски, те бяха на дефицит“, коментира той.

„Дефицит означава, че си харчил много, а не си събрал пари за това, което си харчил. При нас винаги сме на излишък“, посочи премиерът.

„Приходните агенции, службите, Прокуратурата работят по-добре и събират повече пари. Икономиката се изсветли – това го отчитат неправителствените организации и работодателите“, обяви Бойко Борисов.

Попитан защо при всеки проблем на помощ му се притичва най-едрият бизнес, премиерът каза: „Не е вярно, че при всеки проблем ми се притичва най-едрият бизнес. Има няколко работодателски организации и синдикати. Във всички срещи се явяваме арбитър на решаването на проблемите. В работодателските организации има малък, среден и едър бизнес. Като дясна партия се стараем да подпомагаме бизнеса във всичките му форми“.

„В програмата за саниране са само малки строителни компании. В ремонтите в общините са малки и средни компании“, посочи Бойко Борисов.

„По никакъв начин фирмите не зависят от нас. Има си обществени поръчки в общините или АПИ“, коментира той.

„От нас зависи да осигурим финансовия ресурс, за да има просперитет и растеж. Това, което искат българите да им се случи“, поясни Борисов.

„Всички са доволни, че 500 хил. души на ден да използват метро. Защо не е направено преди?“, попита премиерът.

„На думи всички могат да говорят – доходи, доходи, но няма ли пътища, няма ли възможност инвеститорите да отиват до дадено място, няма траен просперитет“, заяви министър-председателят.

„Днес помолих в сряда, която идва, да променим решението си за правителствената болница „Лозенец“. Тя да отиде в Министерството на здравеопазването, моля и парламентът да промени чл. 5. Болницата да си остане университетска, да си остане такава, щом не искат детска. Не желая Министерски съвет да я ръководи“, посочи той.

„Ние не разбираме, има си структури, които контролират харчовете. Молбата ни е парламентът да се съгласи болницата да отиде в системата на здравеопазването“, обясни Бойко Борисов.

„Министерството на здравеопазването да я контролира и да си изпълнява функциите“, заяви премиерът. „Мислех, че ако направим правителствената болница „Лозенец“ детска болница, защото нямаме такава, че това ще се приеме добре. Веднага се яви яростна съпротива срещу това решение“, коментира той.

Бойко Борисов се обърна към студентите и преподавателите: „Идеята ни беше да бъде правителствена болница, а не да я закриваме или да ги лишаваме от образование“.

„От Брюксел говорих с Валери Симеонов, не сме го били обсъдили с тях. Щом не сме го обсъдили с тях – молбата ми е да ни освободят от отговорността за тази болница. Нека си се казва болница „Лозенец“ със всички права и задължения, които има. Не виждам как ние от Министерски съвет можем да носим отговорност за тази болница“, каза още Борисов.

„В политически смисъл нямам страх. Падал съм, нападали са ни. Правили са ни Костинбродски афери, преследвали са ни. Стояли са ми пред къщата, през какво ли не сме минали“, отговори Борисов на въпрос от какво най-много се опасява следващата година в политически смисъл в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Страхът ми е от война. Тази конфронтация, вътрешнополитическа необходимост от враг в много от държавите да не избие в територията на Черно море и нагоре към Украйна. Ще бъдем така засегнати, че няма да имаме шанс“, заяви той. „Истинският ми страх е от мигрантската вълна, че другите няма да могат да се справят, българите забравиха какво беше“, коментира премиерът.

„Неслучайно публично настоях и пред Съвета руската страна да освободи обикновените моряци. Не се меся в съдебните им процедури, но би било голям жест към родителите и роднините на тези момчета, те не са виновни“, посочи Бойко Борисов. „Искам геостратегическите проекти да могат да минат през България, защото там където има газопроводи и ядрени реактори – война няма. За това полагам огромни усилия“, обяви той.

„Искаме да го направим така, че да не последва съдбата на „Южен поток“ и за това повече от две години работихме върху газовия хъб „Балкан“, каза Борисов. Попитан Русия ще пусне ли „Турски поток“ през България, а Европа ще одобри ли това, премиерът коментира: „Това са теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус. За съжаление, по такива теми не се говори“.

„Идвайки в България, Жан-Клод Юнкер извади картата и каза: „Европа стои зад газов хъб „Балкан“. Защо – за да може там да се прави и търговия на газ“, припомни Борисов. „Досега водихме преговори с руската страна няколко млрд. кубически метра газ да бъдат търгувани на този хъб“, обяви той.

„Когато задавате въпроса искате ли да минава през България, веднага трябва да си отговорим на следващия въпрос – всеки би казал искам. Веднага трябва да кажем, че около 3 млрд. струва построяването на новата тръба, която до води до Сърбия, оттам Унгария и Австрия“, поясни Бойко Борисов. „Ние трябва да предвидим бюджет. Да седнем с т. нар. политическа класа, с опозицията, ако щете с президента, ако има желание, и да кажем как да бъде финансиран“, каза той.

„Първият вариант е да го финансираме със собствени средства. Ако утре обаче санкциите срещу Русия станат такива, че в един момент се получава ефект, че се озовем с 3 млрд. под земята, както имаме 3 млрд. във вид на реактори?“, попита министър-председателят.

„Видяхте колегата Алексис Ципрас отиде да се моли да мине през Гърция. Ние имаме ясно изказано, и от Русия и от Турция, желание да продължи през България. Подкрепено с писма и публични изказвания на президента на Сърбия, премиера на Унгария, канцлера на Австрия“, заяви Бойко Борисов. „Понеже сме първи сега трябва да намерим техническото решение. Ето тема, по която съм готов да чуя всяко мнение и да се съобразя. Само че това не се говори, нали?“, коментира той. „Излиза някой и казва да дойде руска тръба. Да приемем, че е дошла – как ще я разпределяме, как ще я транзитираме. Думата 100% транзит е забранена, в кавички, тогава ЕК веднага ще ни наложи санкции“, посочи премиерът. В газовия хъб трябва да се проведе търговията. Има много деликатни моменти“, уточни той.

Попитан как реагира, когато става въпрос за зависимости при негови хора, като апартаменти и други, Бойко Борисов каза: „В зависимост от ситуацията. Има случаи, когато не се нуждаят от коментар. Освобождавам мигновено, така както освободих депутат само защото се държеше ехидно с журналистите. А има и хора, които се нуждаят от защита, в зависимост от ситуацията“.


Loading...

Източник: Епицентър.бг

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.